Doprovod k porodu a onemocnění koronavirem (COVID-19)

Doprovod k porodu a onemocnění koronavirem (COVID-19)

Rok 2020 je pro nás v mnohým ohledech zcela výjímečný. Poprvé v novodobé historii se setkáváme s virem, který je pro nás nový a mnohé naše životy poznamená. Lidé umírají a lidé se rodí. Vždy je to spojeno s velkými emocemi.
Na počátku roku 2020 byly doprovody k porodům probírány všude v médiích. Otec ano či ne? Osoba doprovázející ano či ne? Žena s rouškou? Testy, omezení , strach. Mnohé ženy byly nakonec  nuceny zůstat u porodu samy, bez partnera, duly. Bylo to velmi vypjaté období. Česká asociace dul jednala s nemocnicemi, ministrem zdravotnictvím, žádala o možnost změn. Díky tlaku nás dul, rodiček, partnerů a okolí se nakonec situace uklidnila a nejdříve mohli k porodům otcové , následně duly. 

I nyní se v porodnicích držíme opatření, které krajské hygienické stanice nastavily. Dula musí mít respirátor, ochranný oděv.  Ženy se ptají , musím rodit s rouškou? Udýchám to? Každá z nemocnic se snaží rodícím ženám vyjít vstříc, ať už možností rychlotestu, kdy následný rychlý výsledek zajístí možnost odložení roušky. Ano je nemožné ve sprše či vaně v horku a vlhku mít roušku, věřte, že nikdo vás nebude upomínat.  

K 5.8.2020 duly mohou doprovázet ženy ve všech nemocnicích v Moravskoslezském kraji a já věřím, že to takto zůstane i nadále. 

Zajímavé shrnutí situace v českém porodnictví.
Pokud jde o doprovody u porodu:
Z celkového počtu 89 porodnic v ČR v době před coronavirem mohly v 59 z nich rodičky doprovázet dvě osoby zároveň (např. partner a dula).
Ani po uvolnění opatření, kdy je rozhodování o doprovodu opět jen na vedení porodnice, jsme se nedostali zpět na toto číslo.
Vážení nastávající rodiče, pokud si u porodu přejete doprovod více než jedné osoby a Vaše porodnice to neumožňuje, dávejte jasně najevo svá přání, obracejte se na vedení porodnického oddělení i na ředitelství nemocnice.
 
Co se dělo v období pandemie?
????Některé duly vysílaly předporodní přípravu online
???? Vedly jsme poradnu duly v rámci online Festivalu během Světového týdne respektu k porodu.
????V neposlední řadě se Česká asociace dul obrátila třemi otevřenými dopisy na vládu ČR a žádala umožnění doprovodů žen do porodnic podle výběru ženy a poukazovala na škodlivé praktiky, k nimž znemožnění doprovodů vedlo. K dopisům se připojily další organizace.

 

Každá žena by měla možnost rodit podle svých představ. Dula vás podpoří a pomůže vám váš porod prožít v klidu a harmonii.