Kdo je dula?

Dula je průvodkyně ženy těhotenstvím, porodem a šestinedělím.

Dula je slovo pocházející z Řecka, které se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, která nabízí služby určené těhotným a rodícím ženám a jejich rodině.

Hlavní náplní práce duly je doprovázení a poskytování zejména emocionální podpory v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. Dula rodiče doprovází na jejich cestě a pomáhá jim naplnit jejich představy o porodu. Pomáhá vytvořit atmosféru při porodu, kdy se žena cítí bezpečně, může se uvolnit a plně se soustředit na samotný porod. Psychicky i fyzicky ji podporuje. Zná rodičku i její přání a představy týkající se porodu a může jí proto poskytnout specifický druh podpory. Snaží se ženě pomoci projít porodní zkušeností tak, aby její zážitek byl co možná nejlepší. Dula posiluje sebedůvěru ženy a pomáhá jí lépe zvládnout zákroky, které jsou nepříjemné, snižuje svou přítomností strach a napětí. Základními prostředky duly je podpora a empatické naslouchání.

Dula neposkytuje zdravotnické služby.  Řadí se mezi  pomáhající nezdravotnické profese, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi.

Přítomnost duly u porodu snižuje

  • Počet císařských řezů o 50%
  • Skrácení první doby porodní (tzv. otevírání) o 25%
  • Použití oxytocinu o 40%
  • Uživání léku proti bolesti o 30%
  • Žádost o epidurální anestezii o 60%
  • Použití kleští o 40%

(Z knihy Porod s dulou (2004), M. Klaus, J. Kennell, P. Klaus)

"Respektovat rodiče znamená příjmout fakt, že každý máme jiný pohled na svět, své názory, hodnoty, životní zkušenosti. Klientům nabízím jiný pohled na situaci. Respektovat klienta znamená vnímat klienta jako partnera, který o svých věcech chce rozhodovat, konečná volba je vždy na něm".

Simona Kostelanská

Které služby jako dula nabízím ?