Kamča, Domča a Maxík

Kamča, Domča a Maxík

Ačkoli mám od porodu dnes už 3 měsíce. Bylo pro mě celé těhotenské období natolik silným zážitkem, který v sobě do teď zpracovávám, že jsem se rozhodla o něj podělit a všem, kteří váhají nad dulou, jejich váhání rozmluvit.
 
O Simči jsme se s partnerem dozvěděli skrz doporučení naší známé. Z počátku jsme byli dost váhaví, ale nakonec jsme využili první schůzky, ze které jsme pocítili, že Simča je přesně ten člověk, kterého chceme u porodu.
 
Celé období od první schůzky, po samotný den D, bylo pro mě sice velice náročné, ale po celou dobu jsem věděla, že mám na telefonu empatického člověka, který mě podpoří a poradí mi, co, v jaké situaci dělat. Mohla jsem ji zavolat klidně o půlnoci, plakat do telefonu, spamovat zprávami a vždy se mi dostalo 100% podpory, která mě neskutečně uklidnila. Oddala jsem Simči plnou důvěru a jsem za to neskutečně ráda.
 
V rámci dalších služeb jsem využila také těhotenského cvičení ve FnO, kde jsem potkala mnoho skvělých žen a našla si tam kamarádku, se kterou to určitě potáhnu až do konce všech dní! Cvičení bylo skvělé a uklidňující. Do teď na něj vzpomínám a je mi moc líto, že už se jej nemohu účastnit.
S partnerem jsme se účastnili také předporodního kurzu, kde jsme se nejen dozvěděli opravdu mnoho informací, ale kde se partner mohl také uklidnit, že dula není náhradou za jeho podporu při porodu, ale člověkem, který nám pomůže porod prožít společně, v co nejklidnějším duchu.
 
Musím uznat, že role duly musí být opravdu náročná. Když se chýlilo k závěru celého těhotenství, držela nademnou Simča “ochrannou ruku”. Věděla jsem, že drží pohotovost každou minutu. Měla jsem sice mít vyvolávaný porod, ale doporučila mi veškeré varianty bylinek, které by mohly porod vyvolat doma, jelikož jsem na vyvolávání do nemocnice jít nechtěla. 5 dní
jsem držela bylinkový režim. Pila různé odvary, pojídala lněné semínka, dělala si bylinné nápařky atd. A světe div se. 11 hodin před plánovaným nástupem do nemocnice, začaly kontrakce doma.
Já jakožto nezkušená prvorodička, jsem hned při první chtěla jet do nemocnice. Avšak věděla jsem, že mám Simču na telefonu, a že ona bude vědět, kdy je ten správný čas. Nakonec mě udržela doma dalších 20 hodin od první kontrakce a zajistila mi tak okamžitý příjem na porodní box po příjezdu do nemocnice. Díky ní jsem nemusela být na čekacím pokoji, ale mohli jsme se společně s ní a partnerem připravit na příchod našeho Maxíka.
 
Samotný porod byl pro mě velkou zkouškou. Simča mě vedla každičkým krokem. Motivovala mě, masírovala, ochraňovala, respektovala veškeré mé požadavky a zajistila mi tak porod, který nakonec i přes abnormální rotaci maličkého nemusel končit císařským řezem.  Cítila jsem z ní neskutečnou empatii a klid. Do teď si to vše pořád opakuji v hlavě.
 
Po porodu si semnou prošla těžkými telefonáty, kdy jsem měla pocit, že nic nezvládnu. Vždy mě neskutečně podpořila a dokázala semnou volat desítky minut, dokud jsem sama necítila, že se mi ulevilo. Nakonec i samotná návštěva doma byla příjemná, jelikož mi poradila s laktací, polohami při kojení a od té doby s kojením nemám žádný problém.
 
Jsem moc ráda, že Simča byla takovým mým průvodcem těhotenství, a že Maxík zrovna ji viděl mezi prvními po narození. Už teď vím, že druhé těhotenství a porod si bez ní nedokážu představit.
S partnerem jsme se shodli, že tato služba duly byla pro nás zatím nejlepší investicí v našem vztahu. A že bychom ji zopakovali znovu a znovu se Simčou. Jde cítit, že se Simča v této práci opravdu našla, a že se na každou ženu dokáže opravdu krásně napojit, aby se cítila jedinečná a důležitá pro sebe i okolí.
 
Moc za vše DĚKUJEME a těšíme se na další zážitky, až bude čas na to, aby měl Maxík sestřičku nebo bratříčka♥️
 
Kamila Žvaková 
 
říjen 2023