Poporodní péče v šestinedělí

Šestinedělí

Šestinedělí je bezesporu nejzásadnějším obdobím v životě ženy a dítěte. Jak už název napovídá, jedná se o období bezprostředně po porodu nebo po spontánním potratu či interrupci, v délce trvání šesti týdnů. Samozřejmě se mohou vyskytnout komplikace, hojení poranění, či jizvy po CS, horečky, náladovost, problémy s vyprazdňováním, žloutenka miminka, nedostatečné přibírání miminka. Proto ta nejdůležitější věc, kterou pro sebe a své miminko můžete v tomto období udělat, je, že budete nerušeně spolu jen vy dva v co nejužším kontaktu - budete své miminko chovat, kojit, nosit jej, ležet s ním v posteli, čichat jeho vůni, hladit.... Takovéto seznamování maminky s miminkem velmi rychle umožní bezproblémové kojení, vybudování pevného vztahu, miminko nabyde pocitu jistoty a bezpečí a minimalizuje se i vznik poporodního traumatu. K tomu by Vám měl pomoci Váš partner (či rodina, kamarádka...) péčí o domácnost, o starší dítě, o stravu atd.. Pokud takovou pomoc nemáte, můžete využít služeb poporodní duly, ta Vám mimo to může pomoci i s péčí o miminko, poradit v případě některých problémů apod.. Peníze investované do vlastního pohodlí jsou nejlepší investicí, i kdyby jen na pár hodin v týdnu.
Maminka jak při porodu, tak i po porodu potřebuje náležitou péči partnera, rodiny, přátel, duly. Vaše miminko je to nejdůležitější, dopřejte si odpočinek, spánek, teplo a své miminko po boku.

Navštívím vás doma. Pomůžu s chodem domácnosti, poradím, postarám se o starší sourozence, v případě potřeby pohlídám miminko, aby jste se mohla nerušeně vyspat. Kontakt

Fyziologie šestinedělí:

♥ Maminka ♥

  • Z ženy odchází očistky
  • Děloha se zavinuje
  • Startuje laktace
  • Hojení porodních cest, popř. poporodních zranění
  • Celková regenerace organismu


♥ Miminko ♥

  • Celková adaptace